– Jag fick högre omsättning och större självinsikt

– Ledarskapskursen som jag gick hos Affärskompetens har jag nytta av både som ledare och som person. Det säger Marianne Strömsvåg, vd på Pappkanten AB i Tierp norr om Uppsala. Pappkanten är medlem i Småföretagarnas Riksförbund som tillsammans med Affärskompetens nu driver projektet ReLoad Skåne.

I den lilla kommunen Tierp i norra Uppland finns drygt 2000 företag. En av dessa är Marianne Strömsvåg med företaget Pappkanten. Mellan 2016 och 2019 deltog hon i ett projekt med Affärskompetens Sverige.

– Från Affärskompetens fick jag med mig en massa kunskap och erfarenhet, säger Marianne. Jag hade nog mest nytta av ekonomi- och ledarskapskurserna. Utbildarna var väldigt duktiga på att koppla lärdomarna till min egen verksamhet och min situation där och då. Det blev väldigt handfast.

I Norduppland deltog 350 olika företag med max 20 anställda i ett projekt med Affärskompetens som var finansierat av Europeiska Socialfonden, ESF. Under två år fick dessa företag välja mellan 112 olika hel- eller halvdagskurser, bl.a inom områdena ledarskap, ekonomi, marknadsföring, försäljning samt IT och digitalisering. Utbudet av kurser utgår alltid ifrån en behovsanalys som företagen får göra för att kartlägga vilken sorts kunskap som kan ge mest utveckling.

– Ledarskapskursen gav mig en större självinsikt för mina styrkor och svagheter. Jag förstår bättre vad det är som påverkar mig och mitt agerande. Det har jag nytta av både som ledare och som person.

Förutom kurserna fick företagarna också enskilda möten med en företagscoach som utgår ifrån behovskartläggningen och hjälper företagaren ta nästa steg i sin utveckling.

– Jag förstod först inte nyttan och missade att ta hjälp av företagscoachen till en början. Det kan kännas jobbigt att träffa en coach, man kanske skäms för att visa sina siffror och hur det går i företaget. Jag hade önskat att jag hade använt mig av den möjligheten från starten.

Marianne menar att företagscoachen hjälpte henne att ta sikte på målen, att styra och våga välja bort det som inte ger något i förhållande till arbetsmängd. Att välja spår och vad hon ska fokusera på, vad som är lönsamt.

– Alla kurserna var bra och man blev taggad på att gå allihop, men det blev spretigt, det är lätt att bara göra det som verkar kul.

Resultaten lät inte vänta på sig, både omsättning och lönsamhet ökade i företaget. 

– Det råd jag vill ge till företag som får gå på Affärskompetens är att våga lämna ut sig till företagscoacherna! Våga berätta om de problem man verkligen har i sitt företag. Då har de större chans att verkligen kunna ge dig rätt coaching från början!

– Av Mia Ulin –